Course Content
Velkommen
0/1
Start
Denne blok indeholder det fundamentale jeg mener du bør vide når du gerne vil ændre din livsstil, samt udvikle dig som person. Her finder du også informationen om hvordan True North fællesskabet fungerer, samt den generelle information om Telegram, Zoom og Train Heroic.
0/6
Vejrtrækning
Livets kilde… … vejrtrækning. Uden det, så er det lige meget, hvordan god din kost, træning, mentale styrke eller krop er.
0/4
True North 57° 9° – Keep it simple!
About Lesson

Kostplan vs. Livsstilsændring

“Jeg kunne godt tænke mig en kostplan, da jeg gerne vil ændre min livsstil”

Sådan lyder det ret ofte når nye klienter henvender sig.

Faktum er, at det er langt de færreste som rent faktisk reelt set efterspørger en “kostplan”.

Hvorfor er det at de efterspørger en kostplan, når det ikke engang er det de reelt ønsker?

Et muligt svar kan være, at de fleste mennesker ser kostplanen som det redskab, der skal til at ændre deres kostvaner, til trods for at de fleste godt ved, at de ikke kan følge en fast kostplan resten af livet.

En kostplan er sådan set bare en meget lille kogebog, hvor mængderne af mad er doseret til den enkelte. Disse mængder og doseringer er baseret på nogle kalorier, som er udregnet via en formel.

Dog er det vigtigt for mig at understrege at en kostplan virker. Den virker i langt de fleste tilfælde, bare ikke som redskab til en livsstilsændring!

Problemet med kostplaner opstår, når verden arter sig så klienten af en eller anden årsag, ikke kan følge planen. Det kunne være en tur på restaurant, en parmiddag, en børnefødselsdag eller noget helt fjerde…

Og hvad gør man så?

Ofte forløber det sig sådan, at indtaget af mad bliver for stort. Det giver så anledning til bebrejdelse og at “dunke” dig selv i hovedet fordi du lod det ske. Dette bliver i mange tilfælde begyndelsen på en negativ spiral.

Der er desværre et stort problem med mange af de kostplaner, som florerer på nettet. Kostplanerne er så populære fordi de er promoveret af dedikerede fitnessatleter eller kendisser, som har “kroppen som en græsk gud”. Det er kroppen de fleste ønsker, meeen…

Ovenstående er IKKE det den verden den almene dansker ønsker at leve i – men resultaterne vil de fleste jo gerne have! Grundet populariteten og promoveringen af de online kostplaner ender det ofte med, at klienten får tilmeldt sig sådan et forløb, hvilket i begyndelsen giver fuld valuta, altså et ret stort vægttab/muskeløgning.

Når de første 8-12 uger er gået, og motivationen er nede på et mere normalt niveau og hverdagen vender retur, så sker der pludselig afvigelser i planen, hvilket gør at resultatet (vægten) ikke længere arter sig. Det medfører en negativ og selvbebrejdende tankegang, med eksempler som:

“Jeg har ingen rygrad..”

“Jeg er faldet i, igen…”

“Nu skal jeg lige tage mig sammen..”

“Det kan jo ikke være så svært at følge planen..”

Ens for ovenstående er, at alt kritikken er rettet mod klienten selv som pludselig, ser sig selv som useriøs, dårlig, svag og lignende.

Dilemmaet er bare, at afvigelserne fra planen er forudsigelige og helt normale, da det kun er de allermest dedikerede atleter, som kan følge en plan til punkt og prikke. Og så skal vi huske på, at det vel og mærket kun er noget de gør i en kortere periode, og ikke resten af livet.

Derfor er det vigtigt at understrege at en kostplan er et super godt værktøj til elitære personer, som har relativt kortsigtede mål eller personer som af helbredsmæssige årsager er nødt til at spise specifikke fødevarer.

Så derfor er spørgsmålet: er du i en af ovenstående grupper?

Ofte er svaret nej, hvis dit liv indeholder:

  • Familie middage
  • Fødselsdage
  • Studenterfester
  • Konfirmationer
  • Julefrokoster
  • Juleaften
  • med mere…

Ovenstående er ting, som de fleste mennesker IKKE er villige til at undvære.

Men kan man så ikke bare tage sit eget mad med? Jo det kan man, men hvor sjovt er det reelt i længden?

Hvis du allerede nu godt kan se, at ovenstående arrangementer og begivenheder ikke er noget du kan eller vil gå på kompromis med, så er kostplaner nok ikke det rette redskab for dig! Fordi hvordan skal du så kunne navigere rundt i, hvad du må og ikke må spise?

Derfor kan det siges, at hvis kostplanen er den eneste “læring”, så ved du netop ikke hvordan du skal forholde dig, så snart måltidet består af andet end det din kostplan foreskriver!

Det handler derfor om at lære at forstå “hvorfor” og “hvordan”, så du kan agere i de forskellige situationer, uanset hvad der bliver serveret!

Igen er det vigtigt at understrege at kostplanen virker, MEN blot er rigide, specifikke og ofte kun effektive til kortsigtede mål!

Livsstilsændringer kræver ÆNDRING. Viden er ikke nok. Det kræver støtte, implementering, justeringer og forandring. Intet af dette kommer fra en fast plan!

God fornøjelse

Torben Keller

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found