Course Content
Velkommen
0/1
Start
Denne blok indeholder det fundamentale jeg mener du bør vide når du gerne vil ændre din livsstil, samt udvikle dig som person. Her finder du også informationen om hvordan True North fællesskabet fungerer, samt den generelle information om Telegram, Zoom og Train Heroic.
0/6
Vejrtrækning
Livets kilde… … vejrtrækning. Uden det, så er det lige meget, hvordan god din kost, træning, mentale styrke eller krop er.
0/4
True North 57° 9° – Keep it simple!
About Lesson

Første step til at lave livsstilsændringer handler om at skabe bevidsthed.

For at kunne ændre noget skal du være bevidst om hvad det er du vil ændre, samt hvorfor. Er vægttab målet, så handler det om at blive bevidst omkring hvad og hvor meget energi (kalorier), du indtager. Det at være bevidst om dine valg er essentielt, uanset hvilken grund du har til at ville optimere dine kostvaner. Er vægttab ønsket, så kræver det at du er i kalorieunderskud, altså at du bruger mere energi end du indtager.

“You can’t outwork a shitty diet!”

Kalorie tracking

Jeg anbefaler at du bruger 1-2 hverdage, samt 1-2 dage i weekenden, hvor du prøver at tracke dit indtag med app’en LifeSum (det kan også være andre apps), MyFitnessPal, eller noget helt tredje.

Det kræver at du gider at “bøvle” lidt med at veje din mad, eller bruge de præ-indtastede mængder. Det vigtige er at spørge dig selv “gider jeg bøvle 2-4 dage for at forbedre min livsstil?”. Er svaret hertil “nej”, så behøver du sådan set ikke læse videre….

Ændring er nemlig den vigtige del af livsstilsændring!

Når du går i gang med at tracke din mad, så vil du nok opleve, at det du tracker faktisk er bedre end forventet – MEN …. Du kan bruge snack kategorien til at notere det du ville have spist, hvis ikke du trackede.

Ved at blive bevidst om økonomien omkring ind/ud, bliver det synliggjort at “sundt”/”usundt” i første omgang handler om hvad budgettet tillader!

Ulempen ved kalorier, er at vi ikke rigtigt har noget at forholde os til.

Hvad er mange kalorier?
Hvad er få kalorier?

Problemet med “kalorie-prismærkerne” på fødevarer er at de altid er beskrevet i “kalorier pr. 100g”. Derudover spiser vi ofte retter bestående at flere ingredienser, i forskellige mængder. Det svarer til at prisen (i kroner) på alle fødevarer, kun er opgjort i kroner pr. kilo. Hvordan vil du sikre dig, at du overholder madbudgettet?

Netop det virvar hjælper LifeSum (eller en anden app) dig med at skabe et overblik over.

Hvad så hvis jeg får en blandingsret, som fx lasagne?

Retter, som består af flere elementer kan ofte skabe lidt stress omkring trackingen, men frygt ej. Det handler nemlig ikke om at ramme hver enkelt element på grammet, men om at være bevidst om hvad du spiser.

Derfor gør det ikke noget at du f.eks. bruger “Knorr Lasagne”, som er fortrykt i app’en, til trods for det ikke er præcis den samme. Det handler om at du er bevidst! Når dagen er slut vil du have en ret god indikation på om du er i underskud, overskud eller ligevægt.

Badevægten!

Badevægten er det klassiske måleinstrument, som vi alle har et forhold til.
For de fleste negativt, men hvorfor? Tænk lige over det.

Hvis du er glad, og har det godt med dig selv inden du står på vægten, hvorfor kan tallet så ændre på det? Du vejede nøjagtigt det samme inden du gik på vægten, hvor du netop var glad!

Jeg tror på at denne negative effekt kan ændres, ved at du forstår din vægt!

Faktum er at din vægt ikke er lineær. Den svinger op og ned, alt efter hvad du indtager. Vægten er et akut billede af hvad din krop vejer – ikke hvordan fordelingen er!

Selv hvis du vejer dig på en vægt fra Tanita, InBody eller en anden, som via bioimpedans måler din kropsammensætning, så er der utrolig stor unøjagtighed, ved at foretage en enkelt måling.

“Du er ikke blevet tyk over natten, du er simpelthen bagud med at skide!”

Her et eksempel:

Du stiller dig på vægten og vejer ex. 80 kg. Nu drikker du 0,5L vand og stiller dig på igen. Din vægt er nu 0,5 kg tungere end før, men er det så dårligt?

Nej, en vægtøgning er ikke lig med negativitet. Derfor anbefaler jeg at du prøver at veje dig, hver dag i minimum 14 dage. Det vil give dig et overblik over, hvordan vægten svinger.

Vægtens udsving kan være forårsaget af

Du spist senere end normalt?
Du har indtaget mere væske (uanset kalorier)?
(Kvinde) Du er tæt på cyklus?

Den efterfølgende morgen vil din vægt, højst sandsynligt være højere end normalt – uden at det har betydning for din fedtmængde.

Det er blot et resultat af mere mad i maven, som endnu ikke er bearbejdet og udskilt!

Ved at veje dig hver dag, vil du nu kunne lave en ugentlig gennemsnitsvægt. Det er denne vægt, som du skal forholde dig til, og ikke dag til dag vægten.

Søndag og mandag er ofte de tungeste dage og fredag er den letteste. Dette er udlignet ved at zoome ud og se på det via et ugentligt gennemsnit. Er du kvinde, så vil du også finde ud af at din vægt kan svinge ret voldsomt i forbindelse med din cyklus.

Den viden kan være afgørende for at du ikke lader tallet en tilfældig dag, tage modet fra dig. Ved at forstå tallet og være bevidst om hvorfor den svinger, tager “magten” fra vægten. Nu er det bare et tal, en måleenhed og et redskab.

Her kan du få adgang til et skema, hvor du kan indtaste din vægt og automatisk få dig et ugentligt gennemsnit.

Opsummering:

  • Brug nogle dage på at lege med at tracke din mad, og forskellige fødevarer, så du lærer at forstå “økonomien”. Husk at det ikke handler om at være perfekt, men om at danne et overblik og skabe bevidsthed!
  • Forstå din vægt. Stå på vægten hver morgen i minimum 14 dage og notér tallet. Lad det blive data, som kan hjælpe dig. Efter syv dage har du nok til at lave et ugentligt gennemsnit. Alle dages vægt lagt sammen, divideret med syv.

God fornøjelse
Torben Keller

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found